Mieskuoro Metsojen synty ja Metsot tänään

Mieskuoro Metsot synnytettiin aikoinaan kahdesta vanhasta kuorosta. Suolahden Mieslaulajat ja Äänekosken Mieslaulajat yhdistyivät Metsoiksi vuonna 2002.

Sysäyksen yhdistymiselle antoi suolahtelaiskuoron pitkäaikaisen johtajan Irma Lappi-Lahtisen lopetusilmoitus. Tunnustelut uuden kuoronjohtajan saamiseksi Äänekoskelta johtivat Veikko Nuuhkarisen ehdotukseen yhdistää kuorot. Ehdotus sai heti kannatusta molemmissa kuoroissa ja niinpä uusi laulukausi päästiinkin jo aloittamaan yhdessä Nuuhkarisen johdolla.

Tällöin kuorot toimivat vielä erillisinä kuoroina mutta harjoittelivat ja esiintyivät yhdessä. Olimme niin sanotusti kihloissa. Kihlausaika olikin hyvää toistemme toimintakulttuurin opettelua ja ns. yhteisen sävelen etsimistä. Tätä kesti viisi vuotta. Sitten olimme siinä vaiheessa, että yksineläjiä meistä ei enää tulisi, siis menkäämme naimisiin.

Mieskuoro Metsojen alkutaival on ollut pelkkää nousukautta. Menestyksellinen yhteistyö Ilmavoimien soittokunnan kanssa on ollut omiaan kasvattamaan kuoron suosiota myös Ääneseudun ulkopuolella. Talvisodan alkamisen 60-vuotispäivänä järjestetty konsertti sota-ajan lauluista veti Suolahti-salin ääriään myöten täyteen. Koska kaikki halukkaat eivät mahtuneet sisään, jouduttiin myöhemmin järjestämään uusi konsertti. Myös Georg Malmstenin syntymän satavuotis-juhlakonsertti täytti kotisalimme. Sitä esitettiin myös Laukaassa, Saarijärvellä ja Viitasaarella. Keväällä 2004 Veikko Nuuhkarinen jätti kuoron johtajan tehtävät ja alkoi uuden johtajan etsintä. Sellainen löytyikin nopeasti ja pääsimme kesän aikana käytyjen neuvottelujen ansiosta syksyllä uuteen laulukauteen Kimmo Tuurin johdolla.

Suuri juhlahetki koettiin vuonna 2007, jolloin esitettiin virolaisten metsäveljien lauluista ja tarinoista koottu konsertti. Paikalla oli Viron Suomen suurlähetystön kulttuuriattasea. Konsertin laulujen välissä esitettiin lyhyitä otteita metsäveljien ja silloisten viranomaisten keskusteluista ja mietteistä, jotka oli koonnut ja dramatisoinut kuoromme jäsen lehtori Otto Pöyhönen. Kimmo Tuurin viettäessä välivuotta opiskelemalla kuoronjohtoa Ranskassa laulukaudella 2008-2009, kuoromme johdossa oli Äänekoskella jo pitkään vaikuttanut Timo Laakso. Kimmo Tuuri jatkoi opiskeluvuoden jälkeen Metsojen johtajana aina vuoteen 2018 kevääseen saakka.

Uutena kuoronjohtajan aloitti 2018 syksyllä musiikkipedagogi Merja Kopare-Närhi.